8 april 2024

Basaltwapening in geluidsschermen

Basaltwapening in geluidsschermen

Van Dijk Beton produceert ruim 500 geluidsscherm-elementen voorzien van wapeningsnetten van basalt.

Wat is basalt eigenlijk? Basalt is een natuurlijk gesteente. Het is gestold lava en komt in grote hoeveelheden voor. Het materiaal wordt verhit waarna er dunne vezels van worden getrokken. Deze vezels worden in combinatie met een epoxyhars samengevlochten tot de gewenste staafdiameter. Vervolgens worden van deze staven wapeningsnetten samengesteld.

Basalt heeft nogal wat voordelen ten opzichte van stalen wapeningsnetten. Om te beginnen is het vele malen lichter, dat is een voordeel voor de medewerkers die deze netten moeten verwerken. Basaltwapening heeft een treksterkte die twee keer groter is dan staal. Basalt is verder uitstekend bestand tegen zuren, alkaliën en temperatuurverschillen. En het materiaal is ongevoelig voor corrosie, het roest niet. Daarmee komen de gebruikelijke dekkingsvereisten te vervallen. Betonelementen met basaltwapening zouden slanker uitgevoerd kunnen worden. En dat spaart weer materiaal uit. Basaltstaven zijn een milieuvriendelijk alternatief voor staalwapening, de milieulast is z’n 30% lager. Elementen met basaltwapening hebben dan ook een lagere MKI-waarde.

Maar er zijn ook nog een paar ‘obstakels’. Basaltwapening is duurder dan staal (het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst zal veranderen door verhoogde toepassing / schaalgrootte). Daarnaast ontbreekt nu nog een specifieke norm voor de toepassing van basaltwapening. Onze opdrachtgever heeft de basaltwapening getest, gerekend aan de constructieve veiligheid en op een teststrook de elementen met basaltwapening anderhalf jaar kunnen monitoren. Op deze wijze heeft de aannemer de opdrachtgever kunnen overtuigen.

< Terug naar het overzicht

Direct een offerte aanvragen?